Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svake lag i snødekket og vindøkning som skaper fersk fokksnø. Naturlige skred kan forekomme. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Vindøkning fra sørøst utover dagen kan laste inn snø i flere heng, og noen naturlig utløste skred ventes. Eldre fokksnøflak stabiliseres gradvis i relativt milde temperaturer, men kan flere steder ligge på svakt lag av kantkorn over gammel skare. Det kan fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred som kan bli store. Fjernutløsning er mulig. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

Forrige helg og mandag var preget snøbyger og vind fra av nordvest til vest. Også onsdag kom det noe snø. Det er varierende hvor mye vinden har herjet med denne snøen. Det har kommet størst mengder nedbør vest i regionen. Nysnøen i helgen og starten av uken la seg over harde fokksnøflak dannet av sør og sørøstlig vind forrige uke, eller på glatt skare der det tidligere var avblåst.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom og over skarelagene er det observert kantkornlag.

Mandag har det blitt løst ut et lite flakskred mot Henriktinden, og observert et middels stort skred på baksiden av Maritinden.

Tidligere i uken har det drønnet i snødekket i nærheten av Lyngseidet.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Fredag 23. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS