Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 22.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, med vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Naturlige skred kan forekomme. Utvis stor varsomhet inntil videre.
  • Størst fare fra torsdag formiddag

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Vindøkning fra sør kan pålagre den løse nysnøen i flere heng, og enkelte naturlig utløste skred kan ventes. Fokksnøflak dannet etter mandag stabiliseres gradvis, men kan flere steder ligge på svakt lag av kantkorn over gammel skare. Det kan fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred, disse kan bli store. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Fjernutløsning er fortsatt mulig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

Helgen til og med mandag har vært preget av nordvest til vestlig vind og snøbyger, også onsdag kom det noe snø. Det har kommet størst mengder nedbør vest i regionen. Nysnøen har lagt seg over harde fokksnøflak i nordvendt terreng eller på glatt skare der det tidligere var avblåst.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom og over skarelagene er det observert kantkornlag.

Mandag har det blitt løst ut et lite flakskred mot Henriktinden, og observert et middels stort skred på baksiden av Maritinden. Forrige helg gikk det også naturlig utløste flakskred.

Tidligere i uken har det drønnet i snødekket i nærheten av Lyngseidet.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS