Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ferske fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Etter sterk vind tirsdag og onsdag er det trolig lite løssnø å flytte på, men først på dagen når vinden er sterkest kan det fortsatt dannes nye fokksnøflak i leområder. Vær oppmerksom på kantkornlag, dette kan nå ligge under fokksnøen. Hold avstand til bratt terreng med ny pålagring.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Det er store variasjoner i snøoverflata etter kraftig vind fra sør og sørøst. I fjellet veksler det mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåste rabber og rygger. I skogen finnes en del løs snø, enkelte steder avblåst ned til gammel skare.Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom skarelagene er det stedvis observert kantkornlag. Forholdene ligger til rette for utvikling av dette, men forplantningsevnen til dette laget er sannsynligvis begrenset.

Det finnes også svake lag dypere nede i snødekket som per nå virker svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøstlig sterk kuling utsatte steder.

Torsdag 15. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS