Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag enkelte stadar.

Skredfarevurdering

Det er mogleg å løyse ut skred i fokksnø og på vedvarande svake lag.

Vind har dei siste dagane transportert snø og det har danna seg ustabile fokksnøflak. I delar av regionen kan det komme noko nysnø utover dagen og om det i tillegg blir litt vind kan det vere lett å løyse ut skred i nysnøflaka.

Flak ligg enkelte stadar på rim og kantkorn som gjer skred lettare å løyse ut, også frå avstand, og at det ikkje blir vesentleg stabilisering. Storleik på eventuelle skred er avhengig av kor mykje snø som har samla seg i aktuelle heng. Dei fleste flaka er relativt små.

Djupare i snødekket finnast det også vedvarande svake lag. Mange stadar verkar det vanskeleg å påverke desse, medan det andre stadar verker lett. Gjer difor nøye lokale vurderingar om du skal ferdast i skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Snødekket er i stor grad prega av kulde og vind. Det er eit relativt tynt, men bærande snødekke, der det har danna seg kantkorn. Mange stadar finnast dette i store delar av snøpakken, andre stadar finnast det i lag, som t.d. rundt eit skarelag. Det er også rim innad i snøen.

Vind har dei siste dagane ført til snøtransport, og det har blitt danna fokksnøflak i overflata. Mange stadar har desse avgrensa storleik, men i enkelte heng kan dei vere større.

Flaka kan vere ustabile i seg sjølv men også ustabile for dei ligg over dei vedvarande svake laga av kantkorn og rim. Dei siste dagane har skred blitt fjernutløyste og det har vore fareteikn som skytande sprekker og drønn i snøen. Det verkar å vere mest aktivt i den vestlege halvdelen av regionen, som fekk snø i førre veke.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -20 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS