Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 30.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø i fjellet. På ettermiddagen kan direkte solinntråling gjøre nysnøen forbigående mer ustabil

Skredfarevurdering

Økende vind vil frakte det som finnes av tilgjengelig løs snø over i leområder. Mens været står på kan det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Milde temperaturer gjør at stabiliseringen av flakene i utgangspunktet går raskt, men om og når solen titter frem utover ettermiddagen kan det forbigående gjøre flakene mer ustabile. Terreng som får direkte solinntråling er mest utsatt.

I lavlandet begynner det å bli lite snø, og snøen drenerer trolig vannet godt etter mye mildvær den siste tiden. Nedbør som regn og senere sol ventes ikke å føre til ytterligere skredaktivitet.




Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. april 2023

Før det kom noen centimeter med nysnø i fjellet på lørdag var snødekket påvirket av mildværet, selv høyt til fjells. Observasjoner fra rundt 800 moh viser at hele snødekket var fuktig.
I lavlandet er snøen gjennomfuktet. Det er lite snø i fjæra. I fjellet begynner det å bli bart på rabber og rygger.

Tidligere observerte kantkornlag høyt i snødekket er stort sett avrundet og er generelt sett ikke noe problem lenger. Unntaket kan være høyt til fjells i nordvendte fjellsider, men da kan det også være at vi er så høyt at laget aldri ble dannet i utgangspunktet.

Høyt til fjells kan det også ligge svake lag av kantkorn dypere i snødekket, men de er generelt vanskelig å påvirke.

En observasjon fra Storgalten torsdag viser at det har gått noen naturlig utløste, middels store, våte løssnøskred i bratt vestvendt terreng over 1000 moh.

På målestasjonen Lyngen Gjerdvassbu, 710 moh, har det vært minusgrader siden fredag kl 19.

Fjellvær

Lørdag 29. april 2023

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Frisk bris fra øst. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig i sør.

Søndag 30. april 2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -7 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS