Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Den siste uken har det begynt å danne seg kantkorn høyt i snødekke. Per nå er det ikke et problem i seg selv, men fokksnøflak dannet den siste tiden kan trenge lenger tid på å stabilisere seg, og det vil fortsatt være lett å løse ut skred i eldre fokksnø.

Et lite dryss av nysnø og vind fra nordøst kan danne ferske nysnøflak i enkelte heng.

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skare ligger for det mest dypt begravd. Men i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner, kan det være mulig å løse ut store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 19. mars 2023

I skogen er snøen løs og stort sett stabil. Over skoggrensen har vinden tatt og man finner fokksnø som øker i hardhet med høyden. I skjermete områder finnes det fortsatt også løssnø i høyden. Fredag har vinden begynt å ta seg opp og flytter en del snø inn i nordvendte heng.


Både under og over gammel mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har vist bare stedvis evne til bruddforplantning.

Den siste uken har kaldt og klart vær gitt god grobunn for dannelse av ustabilt lag med kantkorn høyt i snødekket.

Søndag har det blitt løst ut skred langs normalruta til Blåtinden.

Søndag er det på ny en runde sol som har påvirket snødekket i sørvendte heng.

Fjellvær

Søndag 19. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Gradvis økende vind om ettermiddagen

Mandag 20. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS