Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 12.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold - mildvær i lavlandet vil forårsake våte skred, mens i fjellet vil det dannes ustabile fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Det ventes ruskevær med stigende temperaturer og regn som gir en kompleks skredsituasjon. I lavlandet opptil mildværsgrensa ventes det i hovedsak våte løssnøskred. Det er lavere sannsynlighet for naturlige flakskred, men kan ikke helt utelukkes.

I fjellet vil nedbør falle som snø og det dannes større områder med ustabile fokksnøflak. Med de mengdene snø som ventes i kombinasjon med sterk kuling, så kan det gå naturlige flakskred.

Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 11.01.2022

I helgen falt det 5-20 cm lett nysnø i Lyngen med relativt lite vind. Det gamle snødekket er preget av sterk vind av skiftende retning. I fjellet varierer den gamle snøoverflaten fra gammel skare, til harde og bærende fokksnøflak og stedvis mykere flak.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke på sine steder.

Sør i regionen er det observert at kantkornlaget eksisterer langt ned i skogen, men der mangler det flak på toppen. I fjellet er det den dels begravd under harde og bærende fokksnøflak

Tirsdag ble det observert et naturlig utløst middels stort skred på Blåfjellet ved Ramfjorden.

På mandag ble det observert store rimkrystaller i overflaten i Breivikeidet og Fagernesfjellet.

Tirsdag er det observert moderat til kraftig snøfokk som flytter snø inn i nordvestlig heng.

Fjellvær, 11.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Fjellvær, 12.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS