Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Der vinden flytter på mye snø, vil det legge seg opp flak i leområder. Det kan være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Den kraftige vinden vil fortsette å flytte på tilgjengelig løs snø. Det kan være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Mye av den tilgjengelig snøen er allerede flyttet på, og utbredelsen av ferske fokksnøflak som det kan være lett å løse ut skred i vil derfor avta. Følg med på om og hvor vinden flytter snø og unngå de leområdene hvor den nye fokksnøen legger seg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Kraftig vind de siste dagene har påvirket snøforholdene, særlig over tregrensen. På utsatte steder er det avblåst, og det ligger fokksnøflak med varierende hardhet i leområder. Det har vært mye løs snø tilgjengelig for vinden, og det har vært observert snøfokk i regionen de siste dagene. I skjermede terrengformasjoner og der det har vært mindre vind, er det fremdeles en god del løs og ubunden snø.

I bunn av snødekket ligger den en solid mildværspakke fra mildværet i slutten av januar.

Flere har observert et svakt lag av haglkorn under fokksnøen. Det er også observert rim under fokksnøen. Utbredelsen av rim er usikkert.

Mandag er det observert et lite, naturlig utløst skred i Kongsvika. Nord på Vestvågøya fjernutløste en gruppe skikjørere et større skred i nordvendt terreng på Limstranstinden søndag.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh. Liten kuling fra sørøst. -15 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS