Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 26.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Begrensede varsler pga streik. 

Skredfarevurdering

Snødekket er generelt stabilt.
Men høye temperaturer kan gi svært våt snøoverflate, og det kan være lett å løse små skred i svært bratte heng. Lokale regnbyger kan svekke snødekket der de treffer om de er kraftige nok.
Husk at selv små skred kan få deg ut av balanse og ha store konsekvenser om du er på feil sted, slik som i nærheten av terrengfeller.

Vær obs på at det fortsatt finnes svake lag i snødekket i nordvendte fjellsider høyt til fjells. Det er ikke umulig at de kan påvirkes ved en del tilleggsbelastning.

Unngå områder under glidesprekker og hold god avstand til skavler som svekkes i varmen. Naturlige skavlbrudd kan løse ut skred langt nedenfor skavlen.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 25. mai 2024

Sommeren er i ferd med å ta over i fjellet, og sol og høye temperaturer har smeltet en god del snø den siste uka. Men fortsatt er det store sammenhengende områder med snødekke over ca. 1100-1300 moh vestover i regionen, særlig i terreng som vender mot nord og øst. I terreng mot sør og vest er det lite snø mange steder. Snøen er grovkornet og gjennomfuktet også i høyfjellet, noen av de siste nettene har det så vidt vært nattefrost enkelte steder.

I nordvendt terreng over ca. 2000 moh kan det fortsatt finnes rester av lagdelt snø enkelte steder. Her har det vært svake lag av kantkorn, beskyttet under et tykt skarelag. Hva status er pr. nå er usikkert, da det ikke har vært ferske observasjoner høyere enn litt i overkant av 2000 moh. Dett antas at varmen den siste tiden også har trengt godt ned i snødekket i de aller høyeste områdene. Men et skred fredag indikerer at det fortsatt finnes lagdelt snø som under gitte forhold kan gå til brudd.

Fredag et str. 3 flakskred på nordsiden av Stygghøe i Lom, trolig forårsaket av skavbrudd fra toppskavl som har utløst flakskred noe lenger nede etter å ha passert et bart område.

Fjellvær

Lørdag 25. mai 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra øst. 1 °C til 15 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Søndag 26. mai 2024

5 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Frisk bris fra sørøst. 2 °C til 11 °C på 1800 moh. Skyet. Sørøst liten kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS