Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 05.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med ferske fokksnøflak. Et nytt lag av rim kan ha føyket ned og vil være svært lett å påvirke. Kantkornlag under skare kan gi enkelte store skred.

Skredfarevurdering

Oppdatert kl. 09.20

Størst bekymring er nå knyttet til et lag av kantkorn under skare og overflaterim observert mot slutten av påsken som kan ha føyket ned. Fersk fokksnø vil kunne øke belastningen på kantkornlaget og gjøre det lettere å løse ut skred i dette.

I områder hvor fokksnøflak kan ha lagt seg over det nye rimlaget i snøoverlaten, vil det være svært lett og løse ut skred i fokksnøen og skredene kan da bli middels store. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til om rimet observert i snøoverflaten har føyket ned og blir et nytt problem.

Det eldre laget av overflaterim som snødde ned i mars og produserte noen større skred i begynnelsen av påsken, har siste tiden vist seg mindre aktivt. Det finnes fortsatt, men ligger nå dypere under harde lag av fokksnø og skal mye til å påvirke.

I bratte solsider ventes noen små våte løssnøskred i nysnøen fra torsdag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Litt nysnø torsdag har gitt fersk fokksnø mot N-V. Vindutsatte plasser er avblåst. I lune formasjoner og lesider er det mykere og løs snø. Under siste snøfall var det eldre snødekket fuktet opp til ca 1200 moh og det var delvis bærende skare lavere enn dette. Der solen er framme, blir snøen kram på dagen.

Flere svake lag i snødekket gir en kompleks situasjon. Det finnes godt utvikla kantkorn under tynt skarelag høyt i snødekket og det finnes et eldre lag av nedføyket overflaterim. Kantkornlag under skarelag har vist seg å være potent og gitt drønn, særlig over 1500 moh. Dette må følges med på. Rimlaget som føyket ned i mars og gav skredaktivitet i påsken gir nå ferre faretegn fra seg og skal mere til å påvirke.

Det er observert rim på hardt og mykt underlag mange plasser i regionen mandag. Fredag morgen ble det fjernutløst et middels stort flakskred. Dette tyder på at vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn nå kan ha føyket ned.

Torsdag meldes det om pågående vindtransport og fokksnø som er svært lett å løsne skred i.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS