Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Et nytt lag av rim kan ha føyket ned og vil være svært lett å påvirke. Kantkornlag under skare kan gi enkelte store skred.

Skredfarevurdering

Størst bekymring er nå knyttet til et lag av kantkorn under skare og overflaterim observert mot slutten av påsken somnå kan snø og føyke ned.

Fersk fokksnø vil kunne øke belastningen på kantkornlaget og gjøre det lettere å løse ut skred i dette.
I områder hvor ferske fokksnøflak legger seg over det nye rimlaget i snøoverlaten, vil det være svært lett og løse ut skred i fokksnøen og skredene kan da bli middels store. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til om rimet observert i snøoverflaten vil føyke ned og bli et nytt problem.

Det eldre laget av overflaterim som snødde ned i mars og produserte noen større skred i begynnelsen av påsken, har siste tiden vist seg mindre aktivt. Det finnes fortsatt, men ligger nå dypere under harde lag av fokksnø og skal mye til å påvirke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Snøen fra søndag har blitt flyttet med vinden inn i østlige heng noen plasser. I lune formasjoner er det mykere snø. Snøen er fuktet opp til ca 1200 moh og det er delvis bærende skare lavere enn dette. Der solen er framme, er snøen kram på dagen.

Flere svake lag i snødekket gir en kompleks situasjon. Det finnes godt utvikla kantkorn under tynt skarelag høyt i snødekket og det finnes nedføyket overflaterim. Kantkornlag under skarelag har vist seg å være potent og gitt drønn, særlig over 1500 moh. Dette må følges med på. Rimlaget som føyket ned i mars og gav skredaktivitet i påsken gir nå ferre faretegn fra seg og skal mere til å påvirke.

Det er observert rim på hardt og mykt underlag mange plasser i regionen mandag. Dette kan bli et problem hvis det nå snør ned.

Søndag er det observert drønn på ca 1400 moh på Skørsnøse. Det er også observert drønn på ca 1200 moh nær Tyinkrysset.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til onsdag. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS