Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk vindtransportert snø. Drønnelyder tyder på at du kan løse ut skred i et vedvarende svakt lag, særlig i områder rundt skoggrensa.

Skredfarevurdering

En enkel skiløper kan løse ut skred både i fersk vindtransportert nysnø og på vedvarende svakt lag.

Snøvær natt til i dag og det meste av dagen. Snøen kommer med vind, i tillegg blir det vinddreining og vindøkning om ettermiddagen. Det forventes en hel del snøtransport. Det vil danne seg ustabile ferske nysnøflak i le-områder. Gunstig temperatur vil virke stabiliserende, men den vindtransporterte nysnøen vil være lett å påvirke mens det blåser. Se opp for tegn av vindtransportert snø på snøoverflaten for å unngå disse områdene.
Fersk vindtransportert snø vil også øke belastningen svakt lag dypere i snødekket. Det vedvarende kantkornlaget i forbindelse med skare fra 2/2 kan påvirkes der snødekke er tynt eller mykt. Drønnelyder må tas på alvor.

Under mildværsgrensen vil det kunne løsne våte løssnøskred som følge av regn og høy temperatur.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

I løpet av uken har det stedvis kommet en noe nysnø i regionen. Moderat vind, særlig fra vest har flyttet snø. De mest vindutsatte terrengformer er avblåst. I skogen og i skjermete formasjoner er det fortsatt godt skiføre på ubunden løssnø.

Det finnes flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag, senest 2/2. Ved bakken finnes det et eldre, velutviklet svakt lag av begerkrystaller. Det er stor variasjon i hvor aktive disse lagene er. I enkelte områder indikerer tester god stabilitet, mens man får drønn i de samme lagene andre steder.

Det er observert skredaktivitet ved tregrensa lengst nord i regionen.
Torsdag ble det løst ut et størrelse 2 skred i en le-side i Leirdalen.

Observerte drønn knyttes til kantkorn i forbindelse med skarelag.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørøst. -12 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest vind om natten og på kvelden. Lokalt stiv kuling på kvelden. Roligere midt på dagen.

Fredag 23. februar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til fredag. Stiv kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS