Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 27.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fokksnø i bratt terreng. Det finnes også svakt lag i snødekket høyt til fjells. Små skred kan løses ut der snøen er våt og myk.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra sørvest og nysnø gjør at det vil danne seg flak i nordøstlige hengi høyfjellet. I Breheimen og Vest-Jotunheimen hvor det kommer mest snø, kan disse flakene bli middels store og kan være lette å løse ut. Det er imidlertid forventet at flakene binder seg godt til underliggende snø og stabiliseres raskt.

Der det regner og snøoverflaten er våt og myk kan skiløpere løse ut små våte løssnøskred enkelte steder.

Høyt til fjells kan det også enkelte steder finnes kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket. Utsatte himmelretninger er nord- og østvendt terreng som tidligere har hatt lite eller ingen solpåvirkning. Noen få steder vil skiløpere kunne påvirke dette laget med snøskred som mulig utfall.

Vær oppmerksom på faren for skavlbrudd.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mai 2023

Det er godt med snø i terrenget ned til ca. 900 moh, men snøgrensen er noe høyere i sydvendte sider. Snøoverflaten har vært fuktet til fjelltopphøyde, men over 1700-2000 moh kan det i skyggefullt terreng finnes vintersnø og også lagdeling i snødekket. Mange bekker og elver er åpne.

I skyggesider i høyfjellet finnes det eldre lag med kantkorn(sist bekreftet onsdag denne uka), men dette begynner å bli smelteomdannet og mindre aktivt. Vær likevel oppmerksom på faretegn som drønn i snødekket. I lavereliggende områder av regionen er snødekket stort sett smelteomdannet, men kan inneholde noen skarelag.

Onsdag formiddag meldes det noen små, naturlig utløste løssnøskred under 1800 moh i Lom. Tirsdag formiddag ble et middels stort naturlig utløst vått løssnøskred observert på 1400 moh ved Jotunheimen fjellstue.

Fjellvær

Fredag 26. mai 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. mai 2023

8 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om kvelden. -3 °C til 2 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS