Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 05.05.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. Det finnes vedvarende svake lag under nysnøen.

Skredfarevurdering

Vedvarende svakt lag med kantkorn over skarelag har vært aktivt de siste dagene. Dette laget ligger høyt i snødekket og kan være lett å påvirke. Skredene blir stort sett middels store, men i heng der det har lagt seg opp større mengder fokksnø, kan skredene bli store.

Litt økende vind fra sørøst kan danne noen mindre fokksnøflak i nordvestvendte heng der det er snø tilgjengelig for transport.

Soloppvarming vil svekke snøen i overflaten og kunne gi våte løssnøskred i de bratteste, solvendte fjellsidene.

Det finnes kantkornlag dypere i snødekket, hovedsakelig i østlig og nordlig retning over ca. 1200 moh. Dette ligger foreløpig godt pansret inne, men når det blir varmere vær, kan dette vekkes til live. Det er også begerkrystaller mot bakken.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. mai 2023

Nysnø og tidvis sterk vind fra vest og nordvest dannet fokksnøflak i lesider helgen som var. Nå varierer snøoverflaten fra vindpakket hard til myk. På skjermede plasser, spesielt mot øst, finnes ubunden løssnø. Fra tirsdag har sola stått på, og til tross for lave temperaturer vil sola nå ta såpass mye at snøen vil bløtes opp i de brattest solsidene. På kvelds- og nattestid vil det dannes solskare.

Det ligger et svakt lag med kantkorn over skarelag relativt høyt i snødekket. Onsdag ble dette observert både i Lom, Vang og Hurrungane og det ligger på 10-20 cm dybde. Laget viste også at det var instabilt på mandag, da skiløpere løste ut et stort skred på 1400 moh i Bøverdalen. Det finnes også et godt utviklet kantkornlag dypere i snødekket rundt skarelag, men dette er vanskelig å påvirke.

Onsdag ble det observert et middels stort flakskred på vestsiden av Smørstabbtinden på 1500 moh.

Torsdag formiddag meldes det om drønn i snøen på Sognefjellet. Litt tørr løssnø gir fint skiføre. Onsdag formiddag ble det meldt om drønn i snøen på 1500 moh i Hurrungane og drønn i snøen og skytende sprekker på 1400 moh ved Sognefjellshytta.

Fjellvær

Torsdag 4. mai 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. mai 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1800 moh. Klarvær. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS