Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 09.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med fokksnø. Overflaterim kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Sterk vind fra sørvest og vest i kombinasjon med nedbør vil danne ferske fokksnøflak i leheng. Skred kan gå naturlig i noen bratte heng. Eldre fokksnøflak kan stedvis ligge på et svakt lag av rim som kan gjøre dem svært lette å løse ut.

Vedvarende svakt lag i bunnen av snødekket er stort sett vanskelig å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svakt lag i snødekket øker med høyden.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. februar 2023

Fra tregrensen og oppover ligger det vindtransportert snø, særlig i heng vendt mot nordøst og øst. Flakene veksler fra å være myke til harde. I skogen ligger det tørr løssnø. Snøen er noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket er høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye. Stedvis ligger det rim som har blitt snødd ned og kan danne et svakt lag.

Fokksnø kan stedvis ligge på svakt lag av rim. Utbredelsen av rimlaget er noe usikkert.

Mandag ble det meldt om kraftige drønn i snøen i området nær Lom. Drønnene var særlig markante over 1300 m.

Fjellvær

Onsdag 8. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 9. februar 2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS