Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med fersk fokksnø. Overflaterim kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.
  • Størst fare til og med søndag ettermiddag

Skredfarevurdering

Vind og snøbyger vil kunne danne ferske fokksnøflak hovedsaklig i heng mot sørøst. Vær oppmerksom på at flakene stedvis også kan ligge på overflaterim som kan gjøre dem svært lette å løse ut. Skredfaren er størst første del av dagen mens snøværet står på.

Vedvarende svake lag i bunnen av snødekket er stort sett svært vanskelig å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svake lag i snødekket øker med høyden over havet.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Snøoverflaten preges av litt nysnø som har kommet i flere porsjoner denne uka med en vestlig/sørvestlig vindretning. Det ligger vindtransportert snø i østlige heng. Ellers er snøen noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket kan være høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye.

Lørdag morgen meldes det om rim på hardt underlag i Vågå. Torsdag ettermiddag ble det meldt om mye(10-30 cm) tørr løssnø i både Lom og i Skjåk.

Fjellvær, 04.02.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -16 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS