Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 19.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil gi ferske fokksnøansamlinger i leheng. Det vil være fare for naturlig utløste tørre flakskred der nedbøren kommer som snø. Over 1300 moh er det også fare for at skred kan løsne ned på dype vedvarende svake lag. Skred kan da bli svært store. Under mildværsgrensen er det fare for våte skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av nysnø og vind de siste dagene. Stedvis finnes det store fokksnøflak mens vindutsatte plasser er avblåst. Under siste fokksnø er det gamle snødekket hardt og stabilt opp til ca. 1200-1300 moh, etter at Gyda herjet. På de høyeste toppene (over ca 1300 moh) har de store nedbørmengdene kommet som snø og det vil ligge store fokksnøansamlinger i leområder, særlig mot Ø.

Før Gyda fantes det vedvarende svake lag av kantkorn under skare og langs bakken. I høyfjellet er disse lagene fortsatt aktive.

Mandag løsnet det store og middels store naturlig utløst skred fra Loftet i Leirdalen, ved Tyinstølen, fra Tverrfjellet i Skjåk og Knutstugugrove ved Lom. Alle skredene gikk i østvendt terreng. Lørdag ble fjernutløst et middels stort snøskred i Lemoensjøen Alpinsenter på ca.1250 moh, som løsnet ned til bakken.

Fjellvær, 18.01.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 19.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Liten kuling fra vest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen. Ytterligere vindøkning til nordvest storm om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS