Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 02.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det er mulig å løse ut skred i leområder med fokksnø. Enkelte våte løssnøskred kan løsne naturlig i lavere områder.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind fra SØ og senere SV vil legge fersk fokksnø i NV- til Ø-vendte hellinger. I høyden ligger det også litt eldre fokksnøflak i andre retninger.
Det er mulig å løse ut skred i heng med ustabil fokksnø, som stedvis ligger på svakt lag av kantkorn. I utsatte heng med stor innlasting kan skred bli store (str 3).

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. januar 2022

Det er fortsatt generelt lite snø i regionen. Snøoverflaten preges av fokksnø eller mildværsskare, men det er og mye oppstikkende stein og vegetasjon. Etter mildvær var snøoverflaten fredag fuktig i lavere områder, men frøs til natt til lørdag.

Det finnes flere vedvarende svake lag med kantkorn, rundt skarelag og mot bakken. Det er lettest å påvirke kantkornlaget som ligger over mildværsskare under den siste fokksnøen. Observasjoner tyder likevel på gode bindinger etter mildvær og påfølgende gjenfrysing. Kantkorn og evt. nedsnødd overflaterim antas å være intakt mange steder også etter mildværet.

Fredag ble et meldt om flere mindre skred i Vang, bl.a. et personutløst vått flakskred nær skianlegg på Filefjell.

Varmegradene torsdag og fredag gikk opp til ca. 1000 moh en del steder i nord og 1200-1300 moh i sør. I Skjåk (ca 500 moh) har det kommet i overkant av 20 cm snø de siste dagene.

Fjellvær

Lørdag 1. januar 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -18 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet. Kald natt med lite skyer. Tilskyende om ettermiddagen. Nedbør mot kvelden. Mest nedbør lengst i vest.

Søndag 2. januar 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Stiv kuling fra vest. -6 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS