Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Etter kraftig vind tirsdag er det trolig lite løssnø å flytte på onsdag, men i utsatte områder der vinden er kraftigst kan det dannes nye fokksnøflak. Følg med på om vinden flytter snø, og unngå de stedene hvor vinden samler snøen til myke flak. Som skiløper kan du løse ut skred i den ferskeste fokksnøen.

På de rette stedene vil det være mulig å løse ut ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn. Stort sett ligger det mye fokksnø over, men vær særskilt obs der du går fra tynt til tykkere snødekke. Her kan fokksnølaget være akkurat så tykt at du klarer å påvirke det svake laget under, og du kan løse ut skred som kan bli store.

Hold avstand til bratt terreng om du opplever drønn, skytende sprekker eller andre faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Sterk vind fra sørøst preger snøoverflata. I fjellet veksler det mellom fokksnøflak av varierende hardhet, skare og avblåste rygger og rabber. I vindskjermede formasjoner og områder som dalfører i le for vind fra sørøst kan det ligge løs snø. Det samme gjelder i skogen.

Rundt skarelaget fra 29. januar er det observert vedvarende svakt lag av kantkorn. Før helgen var ikke det noe stort problem, men observasjoner fra naboregionene viser at dette laget har utviklet seg mer og mer.

Mandag ble det observert pågående snøfokk i Barduområdet.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -23 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøstølig sterk kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS