Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet. Vær også forsiktig i leområder med fokksnø.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag i regionen. Laget er generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Problemet er mest sannsynlig kun relevant i indre deler av regionen rundt Tamokdalen. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, og at det er lett å løse ut større skred.
Fokksnøen fra forrige uke kan kanskje påvirkes enkelte steder fortsatt, men de fleste steder har den nok stabilisert seg.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

Over tregrensen er det generelt vindpakket hard fokksnø. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs ubunden snø.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn. Det kan likevel ikke utelukkes at de kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt eller med veldig stor tilleggsbelastning.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -28 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 27. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -27 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS