Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes også vedvarende svake lag som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kaldt og klart og lite endring i skredfaren. Fokksnøflakene som ble dannet tidlig i uken vil nok ha stabilisert seg de fleste steder.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Problemet er mest sannsynlig kun relevant i indre deler av regionen rundt Tamokdalen. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 25. mars 2023

Snøoverflaten er generelt vindpåvirket over tregrensen med vindpakket hard fokksnø. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs ubunden snø.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn. Det kan likevel ikke utelukkes at de kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt eller med veldig stor tilleggsbelastning.

Fjellvær

Lørdag 25. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -24 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 26. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -28 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS