Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Været roer seg noe, men det vil fortsatt være snøbyger med litt vind i deler av regionen. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Mange steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Enkelte steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der sola får tak.
Vær obs på at det kan ha begynt å utvikle seg et nytt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dersom dette er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg inntil dette er nærmere avklart.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 20-30 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Tidligere i uken ble det observert stor temperaturgradient mellom den tørre nysnøen og det gamle, fuktige snødekket. Dette kan gi grobunn for ny rask kantkorndannelse høyt i snødekket, men dette er ikke bekreftet av observasjoner ennå.

Over mildværskaren fra mars ligger det et lag av kantkorn, som mange steder nå er smelteomvandlet. Man må trolig høyt til fjells for å finne steder der dette laget fortsatt er intakt.

Fjellvær, 29.04.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS