Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom med fersk fokksnø i leheng. Enkelte steder kan fokksnøen ha lagt seg over et rimlag og skred kan da være svært lette å løse ut.

Skredfarevurdering

Det er knyttet usikkerhet til et nytt lag av overflaterim som kan ha føyket ned torsdag.

I områder hvor ferske fokksnøflak kan ha lagt seg over dette rimlaget, vil det være svært lett og løse ut skred i fokksnøen og skredene kan da bli middels store.

Økende temperaturer og muligheter for sol gjør at det ventes noen små våte løssnøskred i nysnøen som kom torsdag.

Det tidligere laget av overflaterim som snødde ned i mars og produserte noen større skred i begynnelsen av påsken, har siste tiden vist seg mindre aktivt. Det finnes fortsatt, men ligger nå dypere under harde lag av fokksnø og skal mye til å påvirke.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Du må over ca. 200 moh for å finne skiføre. Snødekket er preget av varme og sol fra tidligere. Mildværet har gjort snødekket fuktet/vått opp til ca. 1300 moh. Snøen har frosset på igjen og gitt skare, særlig i solvendte sider.

I mars snødde og føyket et lag med rim/kantkorn ned mange steder i regionen. Dette laget har gradvis blitt mindre aktivt utover påsken. Laget finnes fremdeles, men overliggende harde flak gjør det vanskelig å påvirke.

Siste del av påsken er det mange observasjoner i regionen av overflaterim. Dette laget kan nå ha snødd ned og dannet et nytt vedvarende svakt lag. Utbredelsen virker å være størst over 1000 moh i nord og østvendte formasjoner.

Det er observert drønn i snøen fra ca 750 moh og oppover i Luster mandag. I skyggesider fra 1100 moh er det observert overflaterim mandag.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -14 °C til -2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS