Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sterk vind vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng. Enkelte steder kan fokksnøen legge seg over et rimlag og skred kan da bli svært lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Størst bekymring er nå knyttet til overflaterimet som er observert i snøoverflaten siste del av påsken. Dette kan nå snø og føyke ned og vil danne et mulig nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket.
I områder hvor ferske fokksnøflak legger seg over dette rimlaget, vil det være svært lett og løse ut skred i fokksnøen og skredene kan da bli middels store.

Laget av overflaterim som snødde ned i mars og produserte noen større skred i begynnelsen av påsken, har siste tiden vist seg mindre aktivt. Det finnes fortsatt, men ligger nå dypere under harde lag av fokksnø og skal mye til å påvirke.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Du må over ca. 200 moh for å finne skiføre. Snødekket er preget av varme og sol. Mildværet har gjort snødekket fuktet/vått opp til ca. 1300 moh. Snøen har frosset på igjen og gitt skare, særlig i solvendte sider.

I mars snødde og føyket et lag med rim/kantkorn ned mange steder i regionen. Dette laget har gradvis blitt mindre aktivt utover påsken. Laget finnes fremdeles, men overliggende harde flak gjør det vanskelig å påvirke.

Siste del av påsken er det mange observasjoner i regionen av overflaterim. Dette laget kan nå snø ned og danne et nytt vedvarende svakt lag. Utbredelsen virker å være størst over 1000 moh i nord og østvendte formasjoner.

Det er observert drønn i snøen fra ca 750 moh og oppover i Luster mandag. I skyggesider fra 1100 moh er det observert overflaterim mandag.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til onsdag. Frisk bris fra sørøst. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS