Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Et vedvarende svakt lag er uforutsigbart og kan gi store skred. Unngå bratte områder med fersk fokksnø. Løssnøskred ventes der sola varmer.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold til tross for at hovedinntrykket når man beveger seg ute i terrenget trolig er at snødekket er stabilt.

Vær obs på at det over ca 1000 moh finnes det et vedvarende svakt lag i snødekket som på fredag førte til svært store skred flere steder i regionen.

Det er veldig vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt.

Litt nysnø med vind fra nord vil føre til at det legger seg opp ferske ustabile fokksnøflak i leområder, særlig mot sør. Her kan det noen steder være lett å løse ut middels store skred.

Der sola tar kan det gå noen små løssnøskred

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

Fredag var det plussgrader nesten til topps. Siden det har det vært kaldere. Sola har også tatt til topps i sørsider. Mye av snøoverflaten antas å være smelteomvandlet, særlig i lavlandet og mot sør. Mot nord og høyt til fjells er det trolig fortsatt områder med tørr fokksnø å finne. Rygger og vindutsatte formasjoner er delvis avblåst ned til gammel skare.
Det ligger stedvis noen få cm nysnø på overflaten.

Et svakt lag av godt utviklete kantkorn under en mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktivitet i det siste.
Det har blitt rapportert om flere drønn ulike steder i regionen den siste uka, som tyder på at det svake laget er lett å påvirke noen steder.Fredag ble et svært stort skred (str.4) løst ut av skiløper i nordvendt side fra Nystølsfjellet i Frudalen og et fra nordvent side i Vangsen i Jostedalen.
Det gikk også flere små naturlige utløste flak i soleksponerte sider.

Søndag er det pent og rolig vær.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -18 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. mars 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -22 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS