Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 26.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Et vedvarende svakt lag i snødekket kan føre til svært store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

To svært store skred ble løst ut av skiløpere to ulike steder i regionen på fredag. Disse to skredene løsnet trolig i et vedvarende svakt lag av kantkorn.
Temperaturen er på vei nedover og det vil bidra til å stabilisere snødekket der varmen har påvirket snødekket. Trolig vil det bli noe vanskeligere å løse ut skred i det vedvarende svake laget nå men usikkerheten er stor. Vær svært forsiktig inntil videre.

Økende vind utover dagen kan gi noen små ferske fokksnøflak, men trolig vil det være lite løssnø å flytte på siden det var plussgrader til topps på fredag.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 25. mars 2023

Fredag var det plussgrader nesten til topps. Sola har også tatt til topps i sørsider. Mye av snøoverflaten antas å være smelteomvandlet, særlig i lavlandet og mot sør. Mot nord og høyt til fjells er det trolig fortsatt områder med tørr fokksnø å finne. Rygger og vindutsatte formasjoner er delvis avblåst ned til gammel skare.

Et svakt lag av godt utviklete kantkorn under en mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktivitet i begynnelsen av uken og forrige helg. Og trolig også fredag.
Det har blitt rapportert om flere drønn de siste dagene ulike steder i regionen.Fredag ble et svært stort skred (str.4) løst ut av skiløper i nordvendt side fra Nystølsfjellet i Frudalen og et fra nordvent side i Vangsen i Jostedalen.
Det gikk også flere små naturlige utløste flak i soleksponerte sider.

Lørdag er det overskyet og plussgrader til ca 500 moh.

Fjellvær

Lørdag 25. mars 2023

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -13 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur utover dagen.

Søndag 26. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -18 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS