Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 09.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå naturleg og vere lett å løyse ut i fersk fokksnø. Hald god avstand til områder der det bles inn snø.

Skredfarevurdering

Store skred kan gå naturleg og vere lette å løyse ut i fersk fokksnø. Dette skuldast at det skal komme mykje nysnø og vere sterk vind. Hald god avstand til områder der det bles inn snø.

På Strynefjellet er det observert kantkornlag. Påverknad av desse laga kan ikkje utelukkast, og det er usikkert om vekta av nysnø vil svekke dei.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 9. februar 2023

Vêret har variert mykje dei siste dagane, og det same har snøoverflata. Mildvêr har stadvis nådd opp til ca. 1000 moh og tæra på snøen i fjordstrøka. Sterk vind har transportert snø i høgda.

Utover torsdagen vil det bli kaldare, kome nedbør og det skal vere sterk vind. Fokksnø av varierande hardheit vil då finnast stadig lågare i terrenget. I enkelte skjerma områder kan det vere ubunden snø.

På Strynefjellet er det observert kantkorn i samband med skare djupare i snødekket. Det er ikkje observert noko skredaktivitet på dette laget, anna enn eit skred utløyst ved sprenging. Det verkar difor til at laga er har liten utbreiing og lite aktive.

Fjellvær

Onsdag 8. februar 2023

1 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sør om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest vind utsatte plasser.

Torsdag 9. februar 2023

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten storm fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS