Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø, ellers generelt stabilt og hardt snødekke. Vær oppmerksom på utglidningsfare.

Skredfarevurdering

Det er varslet kraftig vind fra sørøst med noe nedbør. Dette vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder. Nedbørsmengden tilsier små skred, men det kan ikke utelukkes enkelte middels store skred.
I områder med glatt skare er det fare for utglidning og det oppfordres til varsom ferdsel slike steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Mildvær på søndag opp til ca. 1000 moh førte til en smelteovandlet snøoverflate. Denne uken har det vært kaldt og hard skare preger snøoverflaten under ca. 1000 moh. Høyt til fjells er snøoverflaten preget av vind. Lite snø tilgjengelig for transport.

Denne uken har det ikke blitt observert faretegn.

Snøprofiler viser at det har dannet seg kantkorn under skarelag i toppen av snødekket. Foreløpig er ikke dette et skredproblem, men det må følges med på og tas med i betraktning ved neste værendring.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. april 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS