Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over mildværsgrensen kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

I nord- og vestvendte leheng ligger det nå en god del fokksnø. Natt til torsdag kommer det inn mer snø, og så lenge det blåser, vil den nye snøen fraktes over i de samme leområdene hvor det allerede ligger en god del snø fra før av. Stedvis kan det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Vær obs på at det kan være et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere. Drønnlyder er et tydelig tegn på at du kan påvirke svake lag.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Kraftig vind fra sørøst har påvirket snøoverflaten. I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg i leområder og forsenkinger. Der hvor det har vært mindre vind, vil snøen være løsere og mindre bundet. Det gjelder for eksempel i skogen og mer vindskjermet terreng.

Mildvær i slutten av januar har gjort at det gamle snødekket er smelteomvandlet opp til ca 1000 moh.

Det begynner å danne seg kantkorn, både i overflaten og lengre ned i snøpakken.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS