Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte steder kan du løse ut skred i fokksnøen som kan bli store. Vær også obs på at du kan påvirke svake lag av kantkorn der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

I nord- og vestvendte leheng ligger det nå en god del fokksnø. Om kvelden kommer det inn mer snø, og så lenge det blåser, vil den nye snøen fraktes over i de samme leområdene hvor det allerede ligger en god del snø fra før av. Stedvis kan det være lett å løse ut skred i fokksnøen, og der det har samlet seg mest snø kan skredene bli store. Følg med på hvor vinden legger igjen snø, og inngå disse områdene. Der snøoverflaten er hardt og avblåst vil skredfaren være lavere.

Vær obs på at det kan være et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men vær ekstra obs der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Kraftig vind fra sørøst har påvirket snøoverflaten. I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg i leområder og forsenkinger. Der hvor det har vært mindre vind, vil snøen være løsere og mindre bundet. Det gjelder for eksempel i skogen og mer vindskjermet terreng.

Mildvær i slutten av januar har gjort at det gamle snødekket er smelteomvandlet opp til ca 1000 moh.g.

Det begynner å danne seg kantkorn, både i overflaten og lengre ned i snøpakken.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS