Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Håndter alle fokksnøflak som suspekt, da de kan ligge opp på svake lag av kantkorn og/eller overflaterim. Der disse svake lag er tilstede vil snøskred fortsatt være lett å løse ut i dag og fjernutløsning er også mulig.

Se opp for faretegn som skytende sprekker og drønnelyder som tyder på at det svake laget er tilstede. Men husk at fravær av slike faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt. Størrelsen på eventuelle snøskred avhenger av hvor mye snø som har samlet seg i de aktuelle fjellsidene. De fleste skred har begrenset størrelse, men selv små skred kan få store konsekvenser.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Det er store lokale forskjeller i snømengde etter bygevær og vind fra sørøst tidligere i uken.

Det finnes snø fra havnivå, men snødekket er generelt magert. Under skoggrensen er snøen løs og uten særlig såle. Over tregrensen er snøen mer vindpåvirket og består av fokksnø av vekslende hardhet.

Før siste snøfall har det vært en lang periode med kaldt, klart vær og lite vind. Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn flere steder i regionen.Det er både store velutviklet berger krystaller ved bakken, med store utbredelse i terreng, og et lag som ligger nærmere overflaten, rett under fokksnø som er lettest å påvirke. Observasjoner fra naboregion tyder på at dette laget er aktivt enkelte steder.

Det kan også finnes spredte lommer med nedsnødd overflaterim i regionen. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnt kantkorn. Det skal derimot trolig mindre til for å påvirke det og utløse skred på dette lag. I hvertfall der det ligger oppå skarelag fra slutten av november. På torsdag ble det meldt inn mye drønnelyder som antas å være tilknyttet dette svake laget.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis stiv kuling første del av dagen.

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS