Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane torsdag 04.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind vil gi ustabile fokksnøflak i leheng. Hold deg unna heng hvor den sterke vinden legger igjen snø. Skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og nysnø vil legge opp fokksnø i leområder i fjellet. Flakene vil være lett å løse ut for en skiløper, og der hvor det legger seg opp mest snø kan det løsne skred av seg selv.

I de østlige delene av regionen, slik som Åseral, er det, over 900 moh, observert et svakt lag av kantkorn høyt i snødekket. Når dette laget får en del snø over seg, er det ikke helt utenkelig at det kan løsne skred av seg selv på dette laget, og enkelte av skredene kan bli store. Det vil også være mulig å løse ut skred på avstand (fjernutløsning).

Det beste rådet til deg som skal til fjells i morgen vil være å unngå heng hvor den sterke vinden legger igjen snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Det fuktige snødekket fra påsken har frosset til. I skyggesidene holder det seg kaldt gjennom dagene, men der solen slipper til myknes snøoverflaten opp.

Mildværet i påsken smelteomvandlet det gamle snødekket opp til 800 - 900 moh, og i solvendt terreng har mye av det gamle snødekket rast fra seg.

Under 500moh er det lite snø, men sammenhengende skiføre fra mellom 500 og 600moh. I fjellet er det fortsatt godt med snø og snøen ligger jevnt fordelt i terrenget.Flere observasjoner fra over 900 moh øst i regionen viser at det like under snøoverflaten har det dannet seg et svak lag av kantkornet snø.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Sterk kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -9 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS