Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker med kraftig snø og vind i høyden. Fare for naturlig utløste skred. Tørre flakskred i høyden og våte skred i lavere områder.

Skredfarevurdering

Nedbør med synkende snøgrense utover dagen vil sammen med vind opprettholde problemet med ferske fokksnøflak i leheng. Vinden ventes å dreie fra sørøst til sørvest og vil øke i styrke. Dette vil gi problemer i flere hengretninger. Mens været står på kan det være svært lett å påvirke flakene. Skred kan også løsne naturlig. Utsatte heng som får stor pålagring kan gi store skred.

Det er ikke observert aktivitet i svakt lag av kantkorn på en stund, men det er stedvis et aktivt skredproblem i naboregionen vest-Telemark. Vær oppmerksom på dette om du ferdes i indre og høytliggende del av regionen, typisk Bykle - og Valleheiane.

I lavere områder vil regn i snøen gi fare for våte skred i bratt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

Mildvær siden natt til mandag har fuktet snødekke opp mot 1000 moh og endret snøoverflaten. Det finnes nå et skarelag på snøoverflaten mange steder. Andre steder er snøoverflaten myk og fuktig. Over mildværsgrensen har sterk vind fra flere retninger lagt snø i leheng. Fokksnøflak av ulik hardhet ligger i flere himmelretninger, mest i vestvendt sektor. Det er lite snø under 3-400 moh, godt med snø over denne høyden.

Det ble observert kantkorn rundt skarelag i overgangen til gammelt snødekke forrige uke. Det er usikkert om laget kan påvirkes og hvilke egenskaper det har.

Observatør meldte torsdag om bruddskare opp til ca 800 moh og bærende skare over dette.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

9-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra sørøst. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind om natten og på kvelden. Lokalt sterk kuling om kvelden. Roligere midt på dagen.

Fredag 23. februar 2024

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til fredag. Stiv kuling fra øst, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS