Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt

Skredfarevurdering

Fokksnøflak i ulike himmelretninger er hovedproblemet. De siste dagene har det blåst både fra øst og sør og det ligger stedvis store fokksnøansamlinger i leheng. De harde flakene som er noen dager gamle vil være vanskelig å påvirke for en person, men kan bli middel store(str. 2). Ferske flak fra tirsdag kan være lettere å påvirke, men skred ventes å være små.

Før helga var det kaldt og klart vær der ustabile lag kan ha blitt dannet høyt i snødekket. Det er usikkert om disse disse lagene utgjør et problem nå, men vær forsiktig ved drønn eller skytende sprekker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Nysnø mandag ligger i overflata, men er vindpåvirket i høyden. Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra øst, har i helga flyttet snø inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Det er observert kantkorn rundt skarelag i overgangen til gammelt snødekke.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til bris fra sørvest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -5 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS