Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng der vinden har dannet nysnøflak. Husk at også små skred kan få store konsekvenser pga oppstikkende stein.

Skredfarevurdering

Nysnøflakene vil være lette å påvirke også mandag, og både nysnø og vind gir ytterligere pålagring. Der flakene ligger på nedsnødd rim eller kantkorn vil stabilisering gå saktere. Skytende sprekker og drønning er tegn på ustabil lagdeling. De svake lagene ligger på myk overflate og det er derfor ikke ventet at problemet blir veldig utbredt. Det er begrenset såle i regionen og derfor kan selv små skred medføre alvorlige konsekvenser med oppstikkende stein og stubber.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

I løpet av helga har det kommet 10-20 cm nysnø lengst sør og øst i regionen. Lørdag var det kortvarig mildvær opp til ca 400 moh.
Det er fortsatt lite snø og dårlig såle i terrenget, mest snø ligger det samlet i renner og søkk.
I høyfjellet der det kom snø i oktober er det stedvis såle.

På de høyeste toppene og steder hvor det lå igjen rester av eldre snø fra oktober, kan det finnes kantkorn under fokksnø. Utbredelsen er usikker, men det er trolig kun snakk om få steder og små flak. Rim og kantkorn snødde ned fredag og lørdag, og kan nå ligge under nysnøflak.

I Hunnedalen ble det er observert flere små skred i fokksnøen lørdag.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Liten kuling fra øst. -7 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 11. desember 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS