Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sterk vind og nysnø vil gi ustabile fokksnøflak i leheng. En enkel skikjører kan løse ut skred i fokksnøen.

Skredfarevurdering

Økende vind og mer snø vil frakte det som finnes av tilgjengelig løs snø over i leområder. Hvor mye snø som er tilgjengelig for vinden vil variere fra sted til sted, men enkelte steder vil det samle seg så mye snø at det kan være lett å løse ut middels store skred i fokksnøen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Synkende temperaturer og nattefrost i fjellet gjør at den våte snøoverflaten fra påsken har frosset til. Lavere enn 1000 moh er det gamle snødekket fremdeles fuktig, selv om overflaten har frosset til. Det har smeltet en del snø i solsidene under 1000 moh.

I lavlandet er det lite snø etter mye mildvær i det siste. Det er sammenhengende skiføre fra ca 500 moh, men det varierer med himmelretning og hvor i regionen du er.


Onsdag er det observert innslag av kraftig snøfokk i høyden over ca 1100-1200 moh, men det er ikke allverdens av snø å flytte på for den sterke vinden.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS