Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Nysnøflak kan være lette å løse ut vest i regionen. Vær varsom der helgas fokksnøflak er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Det er fokksnøflakene fra de siste dagene som er lettest å påvirke onsdag. Fokksnøen ligger hovedsakelig i nord- østvendte helninger, men varierende vindretning gjør at alle himmelretninger kan være utsatte. Vær spesielt forsiktig der flakene er myke og tynne.

Tirsdag og onsdag ventes mest nysnø rundt Sauda og Folgefonnhalvøya. Nysnøflakene vil stabiliseres raskt, men kan være ustabile mens det snør og blåser.

Før helga var det kaldt og klart vær der ustabile lag kan ha blitt dannet høyt i snødekket. Kantkorn under skare fra tidligere i februar kan også påvirkes med stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra øst/sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Vær obs på at kaldt vær forrige uke som kan ha dannet kantkorn rundt den øverste mildværsskaren (fra 2. feb). Det var mye fukt i snødekket, og kalde temperaturer ga en høy temperaturgradient.

Tirsdag har det på Røldalsfjellet målestasjon kommet 15 cm nysnø siste døgn. Observasjoner mandag fortalte om ferske fokksnøflak som var lette å påvirke i samme område.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til onsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS