Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 13.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.
  • Størst fare til og med tirsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det vil være mulig å løse ut middels store skred (str. 2) for en person i fokksnøflakene fra mandag. Noen få kan bli store (str.3). Vær oppmerksom på at skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger på grunn av lokale vindforskjeller.

Tirsdag kommer nysnø med mindre vind enn foregående dager, men på Folgefonnhalvøya kan det dannes ferske ustabile fokksnøflak som opprettholder skredproblemet mens det snør.

Før helga var det kaldt og klart vær der ustabile lag kan ha blitt dannet høyt i snødekket. Kantkorn under skare fra tidligere i februar kan også påvirkes med stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra øst/sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Vær obs på at kaldt vær forrige uke som kan ha dannet kantkorn rundt den øverste mildværsskaren (fra 2. feb). Det var mye fukt i snødekket, og kalde temperaturer ga en høy temperaturgradient.

Observasjoner onsdag viser snøfokk og flakdannelse på Røldalsfjellet. Lokalt er snødekket ustabilt.

Fjellvær

Mandag 12. februar 2024

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 13. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS