Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fortsatt stiv kuling og litt nysnø danner ferske fokksnøflak. Disse er lette å løse ut, og enkelte skred kan løsne naturlig. Skredene kan bli store.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen, enkelte skred kan også løsne naturlig. Stiv kuling fra sørøst og litt nysnø fortsetter å skape stor snøtransport inn i leheng.

Kaldt og klart vær i flere dager kan ha dannet svake lag i snødekket og på snøoverflaten. Ferske flak som legger seg over svake lag vil være spesielt lett å løse ut. Skred forventes å stort sett bli middels store, men det er også mulig å løse ut store skred i leheng med store henteområder.

Vinden kan variere mye innad i regionen. Utbredelsen av ustabile flak kan derfor variere mye og skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger.

Skred kan også lett gli ut på underliggende glatt og hard skare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra øst/sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Mildværet høyt til fjells fjernet vedvarende svake lag som fantes tidligere.
Vær obs på at kaldt vær i uken som var kan ha dannet kantkorn rundt den øverste mildværsskaren (fra 2. feb). Det var mye fukt i snødekket, og kalde temperaturer ga en høy temperaturgradient.

Søndag morgen er det lett snøvær i Rosendal. Det har snødd ca. 5 cm i løpet av natten. Det er store lokale forskjeller i vindretning avhengig av terreng og høydenivå.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra øst. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS