Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Vinden roer seg, og fokksnøflakene vil stabiliseres gradvis. Der flakene ligger på nedsnødd rim eller kantkorn vil stabilisering gå saktere.
Mest utsatt terreng er små heng som samler snø over tregrensa. Skytende sprekker og drønn er tegn på at rim eller kantkorn ligger under fokksnøen.
Mange steder er det gamle snødekket stabilt, men vær obs på at det enkelte steder er mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Problemet har størst utbredelse der det ligger snø fra oktober og i indre deler av regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

I høyden er snøoverflata påvirket av vind de siste dagene. Kantkorn som lå i overflata antas å være blandet sammen med fersk fokksnø.
Det er dårlig såle og ganske lite gammel snø i terrenget, mest ligger det samlet i renner og søkk i terrenget. Rygger og vindutsatte steder er avblåst.

Det er svake lag av kantkorn rundt skarelag som ligger over snøpakka fra oktober. Problemet har størst utbredelse i høyden der det ligger gammel snø fra oktober.

Lørdag blåste opptil sterk kuling i fjellet med snøfokk. Søndag var vinden rolig, mens det mandag noen steder blåste opp i liten kuling.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -21 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS