Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Skredfaren endres gjennom døgnet. Skredfaren er på sitt høyeste når snøen er våt og myk. Hold avstand til skavler og sider med glidesprekker

Skredfarevurdering

Onsdag kommer det litt kaldere luft og snødekket fryser til ytterligere.
Skredfaren er lavest på morgenen og øker utover dagen når sola varmer snøen. Litt lavere temperaturer enn tidligere men likevel varmt.

Det skal mer til for å mykne snøen nå men i bratte heng som får soloppvarming kan det være lett å løse ut små skred. Med varme temperaturer dagtid vil også nord- og østsider være utsatt for våte skred mens mye har rast fra seg i sør og vest.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker. Det er svært vanskelig å forutsi til hvilket tidspunkt et glideskred vil løsne og det vil ikke være styrende for faregraden i området.

Kantkorn høyt i snødekke i nordsider kan ikke utelukkes, men er svært vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lengre.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. april 2022

Snøoverflaten er preget av det varme været etter påske og er i hovedsak smelteomvandlet der sola har fått tak. Varmen gjør at nordsider også har våt snø høyt opp.
Klare netter har gitt gjenfrysing, men sola tar godt på dagen og smeltingen går fort. Snøgrensa kryper oppover.

Det er observert kantkorn over eller mellom skarelag. Lagene er i ferd med å bli fuktige og får derfor færre ugunstige egenskaper.

Fjellvær

Tirsdag 26. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -8 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -10 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS