Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 15.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes fokksnsø fra søndag som kan være lette å løse ut. Våte skred kan gå naturlig i nysnøen i bratte, solvendte hellinger. Vær obs på beger ved bakken.

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø fra søndag vil stabiliseres. Men det er kanskje fortsatt lett å løse ut noen skred enkelte steder. Det ventes noe sol, og i solvendte hellinger må man være forberedt på at våte skred kan løsne av seg selv. Våt overflate i solhellinger og andre steder vil få skare om kvelden.

Vær også oppmerksom på at kantkorn/begekrystaller ved bakken under spesielle forhold og stor belastning kan påvirkes slik at skred løsner. Og slike skred kan bli store.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. april 2024

Øverste del av snødekket frøs til natt til søndag med nysnø og sterk vind fra vest/nordvest. Snødekket var etter perioder med varmegrader opp i 1500-1600 m gjennomfuktet i de laveste områdene, gradvis mundre fuktet med økende høyde.

Observasjoner tyder på at vedvarende svake lag fra tidligere i vinter i utgangspunktet ikke utgjør noe skredproblem per nå, men det er knyttet usikkerhet til hvordan det varme været påvirker de svake lagene. Mange steder er krystallene i ferd med å bli avrundet. Kantkorn og begerkrystaller ved bakken er inntakte men ligg under tykke og bærende lag og er per nå ikke noe utbredt skredproblem. Men de kan under spesielle forhold påvirkes, ref. skred ved Skogshorn søndag.

Søndag rapporteres det om et relativt stort skred i bratt terreng på sørsiden av Skogshorn. Det kan se ut som om skredet er trigget av nedfall fra bratt skrent/stup ovenfor.
Det meldes om ferske skred (våte løssnøskred i solhelling) i Hemsedal lørdag.
I løpet av uka har det gått noen naturlig utløste skred, mest str. 1 og 2 i diverse himmelretninger i forbindelse med mildt vær.

Torsdag ble det meldt om drønn i snødekket i Hemsedal (kollaps i kantkorn i bunnen av snødekket).

Fjellvær

Søndag 14. april 2024

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til søndag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Snøfallgrensen synker utover dagen. Mest nedbør i vest og nordvest.

Mandag 15. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS