Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 08.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Regn tidlig morgen og soloppvarming på dagen gir mulighet for våte skred. Det kan finnes vedvarende svake lag under fokksnø. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø i høyfjellet ventes å stabilisere seg fort som følge av gunstige temperaturer. Vær likevel forsiktig der det ligger ferske fokksnøflak. Dersom de ligger på kantkorn vil det på de høyeste toppene være lett å løse ut enkelte middels store skred. Enkelte kan også løsne naturlig som våte flak i lavere høyder.

Enkelte middels store våte løssnøskred og små våte flakskred kan fortsatt forekomme som følge av sol eller økende temperaturer utover dagen. Mest utsatt på dagen blir bratte solsider.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. april 2024

Lørdag kveld og søndag har mildvær og regn påvirket snøoverflaten til ca 1600 moh.

Det kan forekomme overflaterim og kantkorn nede i snødekket. I de seneste observasjonene har ikke lagene vært kritiske og utgjør ikke noe problem per nå. Kantkorn og beger ved bakken er intakt, men ligger under tykke bærende lag. Vær oppmerksom på høye temperaturer og regn framover. Dette kan etter hvert aktivere dypere vedvarende svake lag.

Søndag er det observert mange små og enkelte middels store våte løssnøskred under ca 1500 moh ved Bjøberg.

Lørdag morgen drønn på 1250 moh nordøst for Ustetind i Hol og drønn i nordvestside på Harahorn 1480 moh. Slike drønn kan tyde på at vi har et vedvarende svakt lag under fokksnøen som er mulig å påvirke.

Fjellvær

Søndag 7. april 2024

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1500 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 8. april 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til mandag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS