Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Unngå leområder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan fokksnøen ha lagt seg over rim og kantkorn i gammel snøoverflate.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra torsdag kan enkelte steder ha lagt seg over kantkorn skapt i snøoverflaten mot slutten av påsken. Der dette er tilfellet kan det være lett og enkelte steder svært lett å løsne middels store skred i fokksnøen. Det er knyttet usikkerhet til om dette er et aktuelt problem, men kan ikke utelukkes.

Vær særlig oppmerksom på steder hvor fersk fokksnø har lagt seg over eldre snøoverflate av løs og blank snø i skyggesider. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at fokksnøen er ustabil og kan ligge på et vedvarende svakt lag. Skred her kan bli middels store.

Der sola titter fram vil det kunne gå noen små våte løsnøskred i nysnøen fra torsdag.
Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Snødekket er jevnt fordelt og det er mye snø i fjellet.. I skyggesider er snøoverflaten kald og det har vært forhold for oppbyggende omvandling nær overflaten i påsken. Fokksnøen blir løsere og kantes. Torsdag har det kommet nysnø med vind fra øst.

Det kan forekomme overflaterim og kantkorn nede i snødekket. I de seneste observasjonene har ikke lagene vært kritiske og utgjør ikke noe problem per nå. Kantkorn og beger ved bakken er intakt, men ligger under tykke bærende lag.

Det er observert drønn og skytende sprekker i snødekket ved Hemsedal skisenter søndag formiddag. Det er også observert drønn i snødekket i Hemsedal og Hol mandag.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

7-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst. -13 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 5. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -13 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS