Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Unngå leområder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan fokksnøen legge seg over rim og kantkorn i gammel snøoverflate.
  • Størst fare fra torsdag formiddag

Skredfarevurdering

Snø og vind torsdag gir et økende fokksnøproblem. Det har vært gode forhold for oppbyggende omvandling og dannelse av kantkorn og rim i snøoverflaten mot slutten av påsken.

Der den ferske fokksnøen legger seg over kantkorn og rim, vil det være svært lett å løse ut skred. Skredene kan også bli middels store.

Vær derfor særlig oppmerksom på steder hvor fersk fokksnø har lagt seg over eldre snøoverflate av løs og blank snø i skyggesider. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at fokksnøen er ustabil og kan ligge på et vedvarende svakt lag. Skred her kan bli middels store.Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Snødekket er jevnt fordelt og det er mye snø i fjellet. I solvendte sider smelter det på dagen og fryser på natten. I skyggesider er snøoverflaten kald og det er oppbyggende omvandling nær overflaten. Fokksnøen blir løsere og kantes.

Det kan forekomme overflaterim og kantkorn nede i snødekket. I de seneste observasjonene har ikke lagene vært kritiske og utgjør ikke noe problem per nå. Kantkorn og beger ved bakken er intakt, men ligger under tykke bærende lag.

Det er observert drønn og skytende sprekker i snødekket ved Hemsedal skisenter søndag formiddag. Det er også observert drønn i snødekket i Hemsedal og Hol mandag.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 4. april 2024

7-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst. -13 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS