Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 29.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder og andre terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Det kan gå naturlig utløste skred i nysnøen i bratte heng under mildværgrensa.

Skredfarevurdering

Vind og nysnø første del av dagen vil fortsatt kunne danne noen ferske flak, men det er ventet mindre nysnø og vind enn de siste dagene og dermed noe minkende skredfare. Med høye temperaturer vil flakene stabiliseres raskt, men de kan fortsatt være lette å løse ut for en skiløper i en periode. I de lavestliggende delene av regionen kan mildværet gjøre at løssnøskred er lett å løse ut i nysnøen fra de siste dager,

Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Det er kan finnes svake lag av kantkorn eller rim nede i snødekket, men disse virker å stort sett være vanskelige å påvirke. Vær oppmerksom på at dersom mildværet trenger langt ned i snødekket, kan disse lagene bli lettere å påvirke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 28. mars 2024

Det er generelt mye snø i fjellet og i skogen ned til 500 moh etter flere dager med påfyll. Snødekket er preget av vind fra sørøstlig retning den siste tiden med myke flak i nordvestvendte heng, men også mye ubunden snø. Det er vindtegn i snøoverflaten, og det er varierende tykkelse på nysnøflakene. Noen er 30-50 cm tykke.

Det er observert overflaterim og kantkorn under fokksnø i enkelte skjermede formasjoner. Det er usikkert hvor aktive disse lagene er, og hvor stor utbredelse de har. Eldre, vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket vurderes til å ikke utgjøre et skredproblem nå.

Onsdag kveld ble det meldt om et lite drønn i fersk nysnøflak i Hemsedal. Torsdag morgen er det plussgrader opp til ca. 1000 moh.

Fjellvær

Torsdag 28. mars 2024

7-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 29. mars 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til fredag. Frisk bris fra sør. -9 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS