Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 03.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig nær terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Vind fra øst og litt nysnø kan danne ferske nysnøflak i hvovedsaklig vestlige heng. På grunn av gunstig temperatur, ventes det at de ferske flakene stabiliseres relativt raskt.

Noen steder kan de ferske flakene legge seg på vedvarende svakt lag av kantkorn eller rim dannet tidligere i uka. Det kan også være mulig å påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 2. mars 2024

De siste dagene har det kommet nedbør, blåst og vært relativt mildt. Over mildværsgrensa er det vindpåvirket snø av ulik hardhet, og ubunden snø i skjerma terrengformasjoner. Under mildværsgrensa har snøen blitt fuktig.

Det er flere vedvarende svake lag i snødekket. Før snøværet torsdag var det mye rim på snøoverflata, og dette kan ha føyka ned og blitt et nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket. Fra tidligere har det vært kantkorn under et skarelag som har vært mulig å påvirke.

Fjellvær

Lørdag 2. mars 2024

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra øst. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 3. mars 2024

4-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra øst. -3 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS