Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 30.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terreng som har samlet fokksnø. Det finnes kantkorn høyt i snødekket. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Fortsatt vil ferske fokksnøflak utgjøre et skredproblem, særlig i lesider vendt mot øst til sør.
Vær oppmerksom på kantkorn relativt høyt i snødekket. Der snødekket er tynt, kan det være mulig å løse ut skred i dette.
Unngå terreng der også små skred kan få store konsekvenser.
Hvis sola slipper til kan det løsne våte skred i bratte, solvendte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. april 2023

Fredag og natt til lørdag har det kommet ca 2-5cm nysnø i regionen, muligens mer i høyfjellet. Denne er nok i varierende grad vindpåvirket og det finnes både ferske fokksnøflak i lesider og ubunden løssnø på skjermede plasser.
Det er fortsatt godt med snø og vinterlig i fjellet.
Stedvis er det avblåst til skare.

Lav temperatur om natten og stor temperaturgradient har lokalt satt i gang oppbyggende omvandling rundt skarelag under den nye snøen. Observasjon fra Ål fredag om kantkornlag tyder på dette.
Det finnes flere kantkornlag dypere i snødekket fra tidligere, men disse virker å være generelt vanskelige å påvirke.

Det er tidligere observert mye løst kantkorn ved bakken, men dette ligger under bærende skare.

Både torsdag og fredag meldes det om at det har gått naturlig utløste, tørre skred i øst og sørøstvendte heng. Også tilsvarende skred fredag lenger øst, like utenfor regionen. Det er godt mulig disse skredene har gått på det nyutviklede kantkornlaget.

Fjellvær

Lørdag 29. april 2023

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i vest og nordvest.

Søndag 30. april 2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis stiv kuling på utsatte steder. Nedbør bare lengst i vest og nordvest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS