Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 09.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind og snøvær kan gi naturlig utløste skred helt vest i regionen. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag i snødekke

Skredfarevurdering

Sterk vind og bygevær danner ferske fokksnøflak i leheng, særlig i nord- og østvendte heng. I Hallingskarvet, der det kommer mest nedbør, kan noen middels store skred gå naturlig. Det ventes lavere snøskredfare øst i regionen.

Det kan også finnes svake lag av kantkornet snø og rim nedover i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelsen av disse lag. Det skal mer til for å løse ut skred i kantkornet snø ved bakken, men skred kan til gjengjeld bli store. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. februar 2023

Snøoverflaten preges stort sett av hard vindtransportert snø men den varierer i fasthet. Det er mest snø i østvendt terreng og her ligger det også myke flak. Vindutsatte formasjoner er avblåst. Det finnes begrensede mengder snø tilgjengelig for transport.

Det ble dannet rim i klarværet forrige uke, og dette har nå stedvis snødd ned og danner et svakt lag.

På noen plasser finnes det kantkornlag mellom eller rundt skarelag i snøpakka. Laget kan være lett å påvirke der snødekket er tynt.

Det finnes kantkornet snø ved bakken i alle himmelretninger, men det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke dette laget.

På tirsdag gikk et naturlig utløst skred på størrelse 2 nær Langetjørne i Hallingdal.

Fjellvær

Onsdag 8. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis sterk kuling.

Torsdag 9. februar 2023

10 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen. Mest nedbør vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS