Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Unngå bratte leområder med fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket.

Skredfarevurdering

Det ligger fokksnø flere himmelretninger, stedvis kan denne ligge på overflaterim dannet tidligere i uka.
Det kan også finnes kantkornlag nedbover i snøpakka, men utbredelsen av dette laget virker begrenset. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt.
Også ved bakken kan det finnes kantkorn. Det skal mer til for å løse ut skred i kantkorn ved bakken, men skred kan til gjengjeld bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. februar 2023

Snøoverflaten består i østvendte leområder av vindpakket myk snø, ellers skare som i varierende grad er bærende. Det finnes overflaterim både på den vindpåvirka snøen og på skaren. Vindutsatte formasjoner er avblåst. Det er fremdeles generelt mye snø i regionen. Østvendt terreng har mest snø, selv om snøfordelingen er noenlunde jevn.

Observasjoner denne uka tyder på at det finnes kantkornlag mellom eller rundt skarelag i snøpakka, men at dette ikke finnes overalt. Laget kan være lett å påvirke der snødekket er tynt. Tidligere mildvær har ikke klart å ødelegge kantkornet snø ved bakken som finnes i alle himmelretninger. Det skal trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke dette laget.

Fjellvær

Fredag 3. februar 2023

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen.

Lørdag 4. februar 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS